Bag om Borigo: Den transparente boligforening

I artikelserien "Bag om Borigo" kan du læse mere om de tanker, der ligger bag udviklingen af Borigo. I dette afsnit kan du læse om, hvorfor vi mener, at transparens er uhyre vigtigt, herunder hvorfor man ikke kan skrive private beskeder i grupperne.

Udviklingen af Borigo startede, mens Asger og Mads stadig var studerende. Vi brugte dengang en del tid på at undersøge det danske beboerdemokratis udfordringer og potentialer.

Vores undersøgelser viste, at én af de ting, som får mange folk til at holde sig væk fra beboerdemokratisk arbejde (fx deltagelse i beboermøder), er at de føler sig udenfor. De oplever, at beslutningerne bliver taget hen over hovedet på dem og kan ikke se, at deres interesser varetages. Uden troen på reel indflydelse forsvinder fundamentet for demokratiet.

Derfor er transparens et af de bærende principper i Borigo. I praksis betyder det, at langt det meste indhold i systemet kan ses af alle beboere – også selvom det måske er mest relevant for fx et udvalg eller en anden specifik gruppe beboere. Vi er overbeviste om, at dette vil medvirke til at styrke demokratiet og skabe et mere levende boligområde.

Hvorfor kan man ikke skrive "skjulte" gruppebeskeder?

Mange har ønsket, at man kan sende beskeder, der er usynlige for folk, der ikke er medlemmer af gruppen. I forlængelse af ovenstående mener vi imidlertid, at dette i langt de fleste tilfælde er en dårlig idé.

Vi har nemlig i andre boligforeninger set alt for mange eksempler på, at udvalg og grupper bliver for lukkede og interne, bl.a. på Tietgenkollegiet.

I en periode på et år eksperimenterede vi med muligheden for lukkede gruppebeskeder på Tietgenkolleigiet. Resultatet var, at de pågældende grupper kom til at fremstå inaktive eller sågar utilnærmelige over for andre beboere, som ikke havde mulighed for at følge med i, hvad der skete. Dermed risikerer man at miste vigtig interesse og opbakning fra de øvrige beboere.

Særligt til Bestyrelsen

En særlig undtagelse er foreningens bestyrelse, der af forskellige årsager i mange tilfælde har brug for at kunne kommunikere internt, uden at de øvrige beboere kan følge med. Vi er opmærksomme på dette behov, og vi håber at kunne imødekomme det i en fremtidig opdatering.

Indtil da vil vi opfordre bestyrelserne til at lave en intern mailingliste. Kontakt os eventuelt, hvis I har brug for hjælp i denne sammenhæng.

Skrevet af Mads Dreisig-Johansen d.

Tagget med Bag om Borigo.

Del denne side: